Rondleidingen: ze zijn een permanente ergernis op de Wallen. Het zijn er te veel, het zijn te grote groepen en er staan te vaak luidkeels gillende gidsen voor die groepen. Op de drukste momenten zoals tussen 11 uur en 12 uur ‘s ochtends komen er binnen één uur 27 groepen over het Oudekerksplein, meldt de gemeente braaf. Juist ja. Dat wisten wel al heel lang.
Het belangrijkste element in de nieuwe regels die de gemeente nu van plan is op te stellen voor rondleidingen is dat de groepen niet groter mogen zijn dan twintig personen. Het was volgens Het Parool zulk belangrijk nieuws dat de krant er op 31 januari de voorpagina voor inruimde, inclusief kop in koeienletters. Maar nul kritische kanttekeningen en die zijn best op z’n plaats.
Op 1 april 2017, bijna een jaar geleden dus, werd de bewoners van de Wallen ook al eens een worst voor gehouden. Er was een convenant afgesloten met een aantal tourorganisaties om zich vrijwillig aan een aantal beperkingen te houden. Zoals niet voor winkels gaan staan, geen foto’s maken van de dames en de belangrijkste inderdaad, de groepen beperken tot twintig personen.
Op 2 april 2017 was al duidelijk dat dit convenant was mislukt. Het door de buurt banjeren met veel te grote groepen ging gewoon door. Dat gebeurde voornamelijk door organisaties die allerlei lieden inhuren om een flauwekulpraatje te houden en die voor de rest nul komma nul belangstelling hebben voor de buurt. Hun enige doel: er zoveel mogelijk geld uit peuren.
Enfin, nu dus een jaar later worden de vrijblijvende regels ingeruild voor verplichte regels. Hiep hiep hoera! Maar ho, ho, ho, laten we niet te vroeg juichen.

Bierdrinkers
Zullen de nieuwe verplichte regels namelijk iets oplossen? Dat is maar zeer de vraag. Aan de regel van twintig personen per groep is makkelijk te ontkomen. Je splitst een groep van veertig op in tweeën en laat die achter elkaar lopen. Klaar is Kees! Bovendien: twintig personen in één groep is nog altijd een behoorlijk grote groep weet ik uit ervaring. Twaalf personen, dat kan net. Dus waarom twintig?
De grootte van de groepen is natuurlijk niet het enige probleem: er zijn ook stomweg veel te veel groepen. Wat doen we daar aan? Voorlopig heb ik daar nog geen antwoord op gekregen.
Dan een ander heikel punt: regels zijn leuk, maar je hebt er niks aan als je niet handhaaft. De gemeente belooft extra handhaving en forse boetes bij overtreding. Maar laten we het eufemistisch uitdrukken: handhaving is niet het sterkste punt hier op de Wallen. Bier drinken mag ook niet. Maar op een doodgewone avond kom je de bierdrinkers bij bosjes tegen.
Tot slot: op 21 maart zijn er verkiezingen en krijgen we een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college van B&W. Tja, en wie geeft mij de garantie dat dit hele plannetje dan weer niet op de vuilnishoop belandt? Het zal niet de eerste keer zijn.
Maar laat ik niet al te negatief eindigen anders krijg ik weer te horen dat ik zo cynisch ben. Laten we zeggen dat het plan voor strengere regels een klein stapje in de goede richting zou kunnen zijn. Vooruit.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Nieuwe en strengere regels voor rondleidingen op de Wallen belooft de gemeente. Eerst zien, dan geloven. Want bier drinken mag ook niet. Maar op een doodgewone avond kom je de bierdrinkers bij bosjes tegen.